Den globale vaksinealliansen GAVI

Hva er GAVI?

Global Alliance for Vaccination and Immunisation (GAVI) ble etablert i 2000. Den første styrelederen var Nelson Mandela. Alliansen har bidratt til vaksinering av 300 millioner barn og reddet 5 millioner liv. GAVI er et offentlig-privat globalt helsesamarbeid. Samarbeidet består av utviklingsland, statlige donorer, WHO, UNICEF, Verdensbanken, vaksinasjonsindustrien, forskningsagenter samt fler. Microsoft-gründer Bill Gates er blant de mest profilerte giverne.

GAVI jobber med å fremme FN’s 8 forskjellige tusenårsmål. Dette gjennom vaksinasjonenes styrke kombinert med forsterkede investeringer for å bedre systemene som leverer immunitet og andre tjenester for kvinner og barn.

WHO har estimert at i GAVIs 10 år, har de direkte forebygget 5,4 millioner premature dødsfall. Alliansen organiseres av et lite sekretariat med lokalisasjon i  Geneva og Washington, DC.

Hvorfor er vaksinering viktig?

  • Etter rent vann er immunisering det mest effektive tiltaket for å forhindre nye tilfeller, samt redusere dødsfall fra infeksjonssykdommer som Malaria, HIV og Tuberkulose.
  • Reduserer barnedødeligheten og  forhindrer 2,5 millioner dødsfall hvert år
  • Vaksiner beskytter barn fra funksjonsforstyrrelser og gjør det mulig for familier å komme ut av en evig fattigdomssirkel med redusert helse.
  • Friske og immune barn kan i større grad delta på skolen og i læringssituasjoner. Deres kognitive evner, fysiske prestasjoner og totale utdannelse forbedres.
  • Friske barn betyr at mødrene får mer tid til andre gjøremål
  • Lungebetennelse og diare dreper 3 millioner barn hvert år. Vaksiner mot disse ledende dødsårsakene kan forhindre ytterligere 1 million barn fra å dø hvert år.
  • Vaksinering av HIV-positive voksne og barn kan beskytte dem fra lungebetennelse, diare og andre sykdommer som resulterer i død.
  • Vaksinasjon av barn er også nyttig for de ikke-vaksinerte på den måten at man reduserer sykdomsspredningen i et samfunn. Dette gir en herde-effekt. Dette gjelder særlig for HIV-positive.
  • Så mange som 24,1 millioner babyer er ikke vaksinert mot kjente sykdommer

GAVI og Norge

Norge er et av de 72 landene, som sammen med private aktører, utgjør alliansen GAVI. Siden år 2000 har Jens Stoltenberg hatt et uavhengig styreverv som Dagfinn Høybråten tok over i  2006. Forrige tirsdag ble krF-leder Dagfinn Høybråten enstemmig valgt til ny styreleder for GAVI.  Høybråten overtar vervet etter Irlands tidligere president Mary Robinson. Høybråten uttaler at GAVI er en suksesshistorie som må fortsette i kampen mot barnedødelighet i verdens fattige land.

Dagfinn Høybråten i Rwanda

Sources: UNICEF 2007, GAVI Alliance 2008 and WHO projections 2010.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s