Girl Interrupted (1999)

girl-interrupted

Winona Ryder og Angelina Jolie

» Sometimes the only way to stay sane is to go a little crazy»

Med kjente skuespillere som Winona Ryder, Angelina Jolie og Whoopi Goldberg hadde filmen Girl Interrupted premiere for ti år siden. I 1999 ble denne amerikanske perlen av en skildring av psykiatrien på 60-tallet vist på kino.

Filmen er basert på Susanna Kaysens egen bok fra 1993 med samme tittel. Her skildrer hun sin tilværelse med lidelsen Borderlinen personality disorder på 60-tallet.

I filmen er Winona Ryder på sitt beste og gjør en sår og tro tolkning av Susanna Kaysen. Året er 1967 og 18 år gamle Susanna må tilbringe atten måneder på den psykiatriske institusjonen, Claymore. Dette fordi hennes nærmeste mener hun er selvdestruktiv og psykisk syk. Dette utenfor Susannas vilje og tempo. Hennes møte med institusjonen kun for jenter skremmer henne – og gjør henne antagelig sykere etter min mening.

Sosiopaten Lisa (Angelina Jolie) blir en nær venn av Susanna på Claymore, der hun har vært de åtte siste årene.  Deres felles skjebne gjør at de knytter bånd og og får et hat-elsk forhold. Begge lærer de av hverandre.  Angelina fikk Academy Award i 1999 for Best supporting actress.

Det oser av troverdighet og virkelighetsnære menneskelige trekk – og filmen er mer enn underholdning. Den er en del av pensum på mange psykologistudier verden over og viser hvordan man så på psykiatri og psykiske lidelser for snart 50 år siden.

Vi blir kjent med mange forskjellige psykiske lidelser og ikke minst hvordan behandlingen foregikk, hvor mye medikamentell behandling ble brukt – og hvor isolert og sterilt deres liv var.

co1
Winona Ryder

Musikken er brukt til sitt ytterste – men noen av scenene kan bli litt lange.  Dette veier uansett ikke tungt og jeg anbefaler denne historien i filmformat til absolutt alle.

Gir den terningkast 6! small_6_o

Reklamer

En kommentar om “Girl Interrupted (1999)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s