Upperdog (2009)

Upperdog_147245a

Nok en kinotur denne uka, nå endelig den norske filmen Upperdog som hadde premiere 28.08.2009. Trond-Håkon og jeg dro lystige på Saga Kino denne ellers kalde lørdagskvelden. Før filmen fikk jeg vite at Trond hadde sett filmen to ganger før – og det lover jo godt.

Plot: Filmen handler om to halvsøsken som har levd sine separerte liv i Oslo. Axel og Yanne ble adoptert av norske familier som valgte å ikke holde kontakten med hverandre. Axel har levd livet i Norge uten å vite om sin halvsøster, mens Yanne har hele tiden visst om sin bror.

Halvsøsknene lever på her sin kant av Oslo, der kontrastene imellom dem er store. Det finnes også flere andre virkelighetsnære kontraster i filmen. Ung/voksen, kvinne/mann, tjener/herskap, østkant/vestkant og Østen/Vesten er noen av de viktigste. Det er lett å kjenne seg igjen, og men blir til tider grepet av skuespillerenes troverdige spill.

Samtidig med denne søsken-handlingen handler det også om kjærlighet. Maria forelsker seg i Axel bak Yannes rygg, mens Yanne  ikke er så overbevist om at det er så lurt å kontakte broren etter så lang tid.  Hun er dessuten mer opptatt av Per, en plaget eks-soldat som har sine problemer med å takle tiden han hadde i Afghanistan.

Skuespillerne:Maria, gnistrende spilt av Agnieszka Grochowska er Yannes beste venninne. Hun vasker hos Axels foreldre, og finner ut at han er broren til Yanne. Agnieszka spiller troverdig og ha en genial timing.

upperdog

Marias første møte med Axel.

Axel, spilt av Hermann Sabado er en av de tre norske nykommer som sjarmerer mange i salen. Han gjør en stor innsats og kler filmlerretet. Han spiller troverdig usikker og hard – men mykes opp utover i filmen.Hermann er utdannet ved Statens Teaterhøgskole og arbeider ved Trøndelag Teater der han har høstet flere priser for sitt arbeid.

Bang Chau som Yanne og Axels halvsøster griper godt tak i seerne, og har klart egenskaper som tilsier at hun er på rett plass. Bang synger i det danske bandet Hess Is More,som har gitt ut den internasjonale hiten «Yes Boss» og vært nominert til flere danske Grammys.

Så til slutt Mads Sjøgård Pettersen (25) fra Straumen i Nordland som innehaver av rollen som Per. Han har både spilt i Fritt Vilt 2 og Nord. Regissøren, Sara Johnsen, har gjort en fabelartig jobb, og castingbyrået som har plukket ut rollene. Mads spiller Per med glans og det er lett å kjenne seg igjen.

Andre kjente skuespillere er blant annet Kjersti Holmen som moren til Per og Ole Paus som faren til Axel.

Konklusjon: Realistisk sett kan man kanskje underveis undre litt over hvor tilfeldig det kan gå an at fire personen flettes inn i hverandres liv. Men legger man godviljen til, og lar seg rive med, så betyr ikke dette så mye for filmen.

Er glad det kun dreier seg om fire hovedpersoner – noe som gjør det lett å relatere og blir kjent med personlighetene. Likte også humoren som blir brukt i filmen. Norsk humor – ikke minst!

Gir terningkast 5!

small_5_o

Reklamer

En kommentar om “Upperdog (2009)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s